Skip to content Skip to footer

A mi személyes felelősségünk járvány idején

Úgy érezzük, nekünk is meg kell szólalnunk a koronavírus járvánnyal kapcsolatban. Az első és a legfontosabb az lenne, hogy mindenki félre tudja tenni magában a személyes érdekeit és a közösség érdekeit előbbre helyezni azért, hogy közösen lassítani tudjuk a járvány terjedését. Igen, ez lemondással jár. De inkább mondjunk le most bizonyos élvezetekről, mint bekövetkezzen nálunk is az, ami most Olaszországban van.

Nekünk is vannak kifizetett repülőjegyeink, lefoglalt szállásaink, betervezett utazásaink a közeljövőben, színház- és koncertjegyeink, de ezekről mind lemondtunk annak a tudatában, hogy nagy valószínűséggel nem kapunk vissza egy forintot sem a már kifizetett jegyeink árából. Nem esik jól, sőt kifejezetten fáj repülőjegyeket kidobni az ablakon, de meghoztuk ezt a döntést mindannyiunk érdekében. Szerintünk ez a felelősségteljes magatartás ebben a pillanatban. Nem akarjuk kockáztatni sem az egészségünket, sem a körülöttünk lévők egészségét, sem esélyt adni annak, hogy megterheljük az amúgy is labilis lábakon álló egészségügyi ellátórendszerünket. Fontos lenne megérteni, hogy felelősek vagyunk egymásért, nem csak a rokonainkért, a barátainkért és a munkatársainkért, hanem a szomszéd néniért, a postásért, a pénztáros néniért és mindenkiért, akivel személyes kapcsolatba kerülünk. És természetesen ők is értünk.

Mindenki felelősséggel tartozik mindenkiért, akivel személyesen találkozik.

Ezért nem utazunk külföldre, lehetőség szerint nem megyünk közösségbe, kerüljük a személyes találkozókat és megpróbálunk mindent home officeban megoldani. Tudjuk, hogy nem mindenkinek megoldható a home office, és hogy sok vállalkozás jövője veszélybe került a kialakult helyzettel kapcsolatban, bennünk is rengeteg kérdés van. De ahhoz, hogy ezeket újra tudjuk gondolni és kitalálni, hogy hogyan tovább, először is közösen kell megfékeznünk a járvány terjedését. Ebben mindenkinek egyénileg is óriási felelőssége van.

Az elkövetkezendő egy hónapban nem fogunk találkozni a szüleinkkel, a barátainkkal és tényleg csak a legszükségesebb dolgok miatt tesszük ki a lábunkat a lakásból. Nem könnyű, sőt pokoli nehéz gyakorlatilag nullára redukálni a megszokott életvitelünket, de hiszünk benne, hogy ha fejben át tudunk állni egy másfajta üzemmódra, amivel hozzájárulhatunk a járvány megfékezéséhez, akkor meg kell tennünk lemondások árán is. Tudjuk, hogy ezt nem mindenki teheti meg, és hogy ennek az egésznek egyenlőre felfoghatatlan gazdasági következményei lesznek, sőt már most is vannak. De ha nem lépünk időben és nem teszünk semmit, csak várjuk a felülről jövő kötelező intézkedéseket, miközben folytatjuk az életmódunkat ugyanúgy, ahogy eddig, annak katasztrófális következményei lehetnek. Ezért arra bíztatunk, ha teheted, maradj otthon!

#maradjotthon

Fotó: Jessica Arends on Unsplash

———-

Kövess minket Facebookon és Instagramon!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj legfrisebb tartalmainkról!

HozzászólásokHozzászólások bezárása

Szólj hozzá

project_fifty

Tudsz élni!

Iratkozz fel hírlevelünkre!