Skip to content Skip to footer

Home office gyerekkel vagy gyerek nélkül – mit főzzek?

Az iskolák és óvodák bezárása után rengeteg olyan új Facebook csoport alakult, ahol édesanyák, családok próbálnak egymásnak segíteni a hirtelen átalakult életünk különböző területein. Mivel az én gyerekeim már gimnazisták, minket a home schooling olyan szempontból nem érint, hogy nem kell nekik segíteni a tanulásban és az óvodás gyermekeket sem kell egész napra lekötni, amíg a nagyobbik tanul(na). Ettől függetlenül azon szüntelen gondolkodom, hogy mit főzzek?

Maximálisan átérzem az óvodás és általános iskolás szülőtársak helyzetét, még élesen emlékszem arra, hogy milyen volt, amikor valamelyik gyerek betegség vagy iskolaszünet miatt otthon volt és egyszerre kellett játszótársnak, munkavállalónak és szakácsnőnek is lenni. Tele voltam lelkiismeretfurdalással, mert ha dolgoztam, akkor szaranyának éreztem magam. Ha meg a gyerekekkel foglalkoztam, akkor attól tartottam, majd a főnököm és a kollegáim lesznek rám kibukva. És közben ebédet meg vacsorát is kellett volna valamikor varázsolni. De most ez a helyzet még annál is sokkal nehezebb, mert nem látjuk a végét!

Az jutott eszembe, hogy van nekem egy listám , amit azért készítettem 2 éve, hogy megkönnyítsem magamnak a heti főzésre való felkészülést. Hátha segít másoknak is, így közkinccsé teszem.

Hogy működik a menütervezés?

  1. Összeírtam jópár olyan ételt, amit mindenki szeret itthon. (excelben, de ezt csak azért, hogy könnyebb legyen kivágni a cellarácsok miatt)
  2. Vannak szigorúan hétvégi kaják (pirossal), amik kicsit bonyolultabbak, így több idő kell hozzá, de a legtöbb a gyors kategóriába tartozik.
  3. A listát kinyomtattam, felvágtam csíkokra és minden csütörtökön este kiteszem az étkezőasztalra, hogy válogassák ki, mit szeretnének enni az elkövetkező egy hétben. (előny: nem nekem kell gondolkodni és nem hallom a “mit főzzek kérdésre” a “nekem mindegy” választ, amitől kiborulok.)
  4. Ebből bevásárlólistát készítek és pénteken irány a piac meg a szupermarket. Mindent megveszek előre 1 hétre. (előny1: hétközben nem gondolkodni a boltban, hogy mi a fenét főzzek, sőt szinte boltba sem kell menni, maximum tejtermékért vagy pékáruért; előny2: költséghatékony és sokkal kevesebb a kidobott étel!)
  5. A sorrendet, hogy mikor mit eszünk, én rakom össze aszerint, hogy lesz a legegyszerűbb és leggazdaságosabb előkészíteni az ételeket.
  6. Hétvégén, rendszerint vasárnap megfőzöm, megsütöm előre amit lehet. Például a húsokat simán előre el lehet készíteni szerdáig, akár csütörtökig, esetleg bepácolva mélyhűtőbe tenni, ha csak szerda után kerül rájuk sor. A köreteket (rizs, köles, bulgur stb. szintén 2-3 napra előre meg lehet főzni. (előny: este maximum 20-25 perc alatt kész a meleg vacsora, mert csak melegíteni vagy összedolgozni kell a legtöbb ételt)
  7. A péntek, néha a csütörtök sokszor már a “maradékok napja”, mindig van ami nem fogy el az előző napokból. (előny1: az egyik napon szinte semmit nem kell főzni- yessss, előny2: mindig van ebédem is, amit magammal viszek az irodába)

A listát szerintem érdemes mindenkinek a saját családi kedvenceiből összeválogatni. Azt is látom, hogy sokan viszont örülnek az ötleteknek, így most megmutatom az én listámat, ahol van recept hozzá azt linkelem is.

Mit főzzek

Szóval mit főzzek hétköznap? Ezek itt a listában gyors(abb) kaják, amiket a gyerekeim tutti szeretnek.

Levesek

Paradicsomos vöröslencseleves

Csirkés tortilla leves (ultra kedvenc, nálunk csirke nélkül)

Paradicsomleves (én fejből készítem, de Jamie levese pont ilyen: nem a hagyományos magyar betűtésztás, hanem az olaszos, sűrű változat sok friss bazsalikommal a tálalásnál)

Kókusztejes csirkeleves (Tom Kha Gai) – bonyolultnak tűnhet, de nem az!

Mentás zöldborsókrémleves

Főételek csirkével, pulykával

Sült csirkemell, párolt zöldség (nem ciki, ha mélyhűtött!), krumplipüré

Sült csirkeszárny, édesburgonya csipsszel

Thai pirított tészta csirkével vagy szűzérmével

Csirke taco

Csirkés, baconös, brokkolis tészta

Egyben sült pulykacomb, quinoával, grill zöldséggel

Tepsis csirkemell édesburgonyával együtt sütve, párolt zöldbab

Tejszínes parmezános gombás csirkecomb barna rizzsel

Citromos, olívás csirkecomb, vele sült burgonyával

Csirkés pestós tészta (jolly joker maradék csirkéhez is)

Csirkemell csíkok pitában

Tepsis fajitas

Joghurtban pácolt csirkmell, grill zöldségekkel, rizi-bizivel

Csirke enchillada (ez is nagy kedvenc!)

Toszkán (?) csirkés tészta (azt nem tudom, hogy tényleg toszkán recept-e, de jó)

Főételek darált húsos alappal

Bolognai spagetti (erre biztos mindenkinek meg van a saját tutti receptje)

Húsgombóc spagettivel paradicsommártással

Parmezános csirkés húsgolyók

Tejszínes darált húsos rakott tészta sütőben sütve sok sajttal

Főételek hallal

Tonhalas tészta (nálunk általában sok fokhagymás, paradicsomos változatban)

Halas burger

Vega főételek (ebből viszonylag kevés van nálunk….)

Quesadilla avokádóval és vörösbabhumusszal

Wokos pirított tészta zöldségekkel

5 sajtos paradicsomos tészta

Diós rozmaringos tészta sült zöldségekkel

Töltött édesburgonya

Sertéshúsos ételek

Pulled pork vagy pulled turkey, azaz hosszan, omlósra sütött tépett sertés vagy pulyka szendvicsként fogyasztva

Tortellini baconös tejszínes mártással (igen, bolti, kész tortelliniből!)

És mit főzzek hétvégén? Kicsit hosszabb ideig tart az elkészítésük de akkor jut is rá több idő.

Pisztráng  sütőben sült tejszínes rakott burgonyával

Hamburger

Boeuf Bourguignon (gombás, zöldséges vörösboros marhapörkölt)

Darált húsos rizzsel töltött sütőtök (téli étel, amikor van sütőtök)

Rakott krumpli

Túrógombóc

Császármorzsa

Ez nem a teljes lista, mert bár soknak tűnik, azért ezeket is meg lehet unni egy idő után. Mostanában elkezdtem hagyományosabb, magyaros ételeket is főzni, amit eddig sosem, például vörösboros marhapörköltet vagy tejfölös csirkepaprikást nokedlivel. Meg húslevest.
Ja, és emellett én glutén- és tejtermékmentes diétán vagyok, szóval magamnak legtöbbször trükközök. Mondjuk csak 80%-ban, de ez így oké, mivel nem vagyok érzékeny, csak jobban érzem magam glutén és tejtermék nélkül.

Egyébként ahogy összeírtam itt a recepteket, azt figyeltem meg, hogy egy minimális paradicsommal elkészített finom, fűszeres darált húsos alap rengeteg egyszerű étel alapja lehet (leveles tésztába , padlizsánba, sütőtökbe töltve, tésztával, sajttal sütőben megsütve, tortilla lap között sajttal megolvasztva és még tutti, hogy Nektek is van jópár ötletetek!

Remélem tudtam ihletet adni!

Tavaly az Éva magazinban is megjelent egy cikk erről a módszeremről, ha kíváncsi vagy rá részletesebben, itt elolvashatod.

Kitartást mindenkinek!



———-

Kövess minket Facebookon és Instagramon!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj legfrisebb tartalmainkról!



HozzászólásokHozzászólások bezárása

Szólj hozzá

project_fifty

Tudsz élni!

Iratkozz fel hírlevelünkre!