Skip to content Skip to footer

Így érzik magukat a tinédzserek a karanténban

Velük már nem kell ott ülni, nekik már nem kell segíteni a feladatok megoldásában. Mellettük nyugodtan tudunk dolgozni, amíg ők “iskolában vannak”. Csupán annyi a feladatunk napközben, hogy enni adjunk nekik, amikor menetrendszerint megjelennek valamelyik szünetben. A lelkünk mélyén szinte örülünk, hogy ez a járvány akkor jött, amikor ők már ilyen nagyok, és minket messzire elkerül az itthoni tanítónéni szerep. De vajon hogyan érzik magukat a tinédzserek a karanténban és az ezzel járó elzártságban, és ők mit gondolnak a digitális oktatásról?

Készítettünk egy mini online kérdőívet és megkértük a gyerekeinket, a gyerekeink barátait és a barátaink gyerekeit, hogy töltsék ki. Huszonöt választ kaptunk, amit ezúton is köszönünk mindenkinek. Vannak olyanok, akik eleve digitális oktatásban tanultak a karantén előtt és olyanok is, akik a hagyományos rendszerből álltak át digitális távoktatásra.

Izgatottan olvastam a válaszokat és arra jöttem rá, hogy sok felnőtt példát vehetne a kamaszokról, milyen lelkiismeretesen álltak bele ebbe a helyzetbe. Nem lázadnak, nem ellenállnak, teszik a dolgukat a legjobb tudásuk szerint még akkor is, ha időnként nekik is borzasztóan nehéz és elegük van ebből a helyzetből. Néha tényleg csodálkozva nézem a lányomat és ha bárki megkérdezni tőlem, hogy vagyunk, mindig az bukkan ki belőlem, hogy ő jobban van, mint én. Persze tudom, hogy a felelősség, az aggódás a holnap miatt – amit persze sosem teszek, mert a mostban élek, ugye nem kell mondanom? – az én lelkemet nyomja, ezzel neki semmi dolga. Ugyanakkor időnként látom a bizonytalanságot és a félelmet a szemében, de azt is érzem, hogy a lelke mélyén minden kétséget kizáróan hiszi és tudja, hogy minden rendbe fog jönni, de előbb ezt most ki kell bírni. Sokszor nekem is ez a hit ad erőt.

Kanyarodjunk vissza a kérdéseinkhez, amelyben a kamaszok érzéseire voltunk kíváncsaik. Ezek alapján így érzik magukat a kamaszok a karanténban:

A távoktatásban tetszik nekik, hogy tovább tudnak aludni, nem megy el az idejük az iskolába utazással. Megismerhetnek új eszközöket, amelyekről azt gondolják, hasznos lesz nekik felnőtt korukban és örülnek, hogy a tanároktól sokkal kreatívabb feladatokat kapnak, mint a hagyományos okatás alatt.

Nem tetszik nekik, hogy sokkal többet kell tanulni, vannak olyan tanárok, akik túlzásba esnek és nem érzik a kiadott feladatok mennyiségét. Nehezebb figyelni és fárasztóbb egész nap a monitor előtt ülni. Gyakran nincs lehetőségük egyből kérdezni, ha valamit nem értenek, adódnak időnként technikai problémák is, ami hátráltatja őket.

A legnagyobb kihívást az jelenti számukra, hogy jól osszák be az idejüket, megbírkózzanak az egyedülléttel és a barátaik, távolabbi családtagok hiányával. Problémának érzik, hogy nagyon kitolódott a lefekvés ideje és így nehéz betartani a saját napirendjüket. Néha nehezükre esik motiváltnak maradni.

Pozitív előnyként élik meg a tinédzserek a karanténban, hogy sok új dolgot tanulhatnak meg a digitális oktatási formával, kényelmesebb otthonról tanulni, egész nap pizsamában lehetnek és több időt tudnak tölteni a közvetlen családtagjaikkal. Szerencsére nem kell tömegközlekedni, így van idejük olyan dolgokra is, amelyekre eddig nem volt. Nagyon jó, hogy megtanulják értékelni azokat a dolgokat, amelyekről eddig azt hitték, természetes, hogy vannak.

Ami a legjobban hiányzik nekik, az a barátaik fizikai közelsége, az ölelés és a közös tevékenységeik, érdekes módon még a suliba járás is.

Teljesen biztosak benne, hogy a meglévő barátságokon nem változtat ez a helyzet, hiszen videócseten és egyéb virtuális felületeken folyamatosan kapcsolatban vannak azokkal, akik igazán fontosak nekik. Akik nem fontosak, azokkal a suliban is alig beszélnek.

Ha visszaáll a “régi rend” az első dolguk az lesz, hogy találkozzanak a barátaikkal, a család többi tagjával, megöleljék egymást és közösen töltsenek minél több időt érezve egymás fizikai közelségét. Akik rendszeresen sportolnak, azok pedig alig várják, hogy újra edzésre mehessenek.

Fotók: Unsplash és Pixabay

. . .

Gyakran megkérdezünk Titeket különböző témákban, a válaszaitokat a Körkérdés rovatunkban gyűjtjük, ha érdekel, eddig milyen témákat érintettünk, ide kattintva tudod megnézni.

Ha tetszett a bejegyzés, kövess minket Facebookon és Instagramon is!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj legfrissebb tartalmainkról!

HozzászólásokHozzászólások bezárása

Szólj hozzá

project_fifty

Tudsz élni!

Iratkozz fel hírlevelünkre!