Skip to content Skip to footer

Máshogy is lehet élni: egyszerűen, tudatosan, hosszú távra tervezve – Interjú Lencsés-Pál Petrával

Már elmúltam negyven, amikor elkezdtem saját testsúlyos edzésre járni Petrához. Mindig elégedetten jöttem el az edzésekről, mert úgy éreztem, hogy folyamatosan fejlődök, nagyon jó hangulat volt az órákon és soha nem volt két egyforma edzés. Nagyon élveztem ezt az időszakot, látványra is szépen alakult a testem, mások is észrevették. Aztán másfél év után sajnos elszakadtunk egymástól, most külön városban élünk, és bárhová megyek edzeni, minden alkalommal az jut eszembe, hogy Petra hogyan tanította nekem a trx vagy a kettlebel helyes használatát. Mukásságát azóta is követem a social mediában, és bátran mondhatom, hogy a leghitelesebb edző, akivel eddig találkoztam.

Viki: Sokkal több vagy, mint edző, tudom, hogy egy csomó mindennel foglalkozol még. De mielőtt ezeket elárulod, ugorjunk kicsit vissza időben. Hogyan lettél edző? 

Petra: Magamat coach-nak titulálom inkább, aki fontosnak tartja saját példáján át szemlélteni, hogy máshogy is lehet élni, mint az átlagemberek. Egyszerűen, tudatosan, hosszú távra tervezve. Az edzői oldal az egyik csak, de a mozgás az első szenvedély, ami gyerekkorom óta hűen kísér.

V: Szerinted mitől különlegesek az edzéseid? Tapasztalatból mondhatom, hogy azok.

P: De aranyos vagy! A változatos edzések a saját alacsony monotonitástűrő képességemből fakadnak, mert én nagyon nem bírom az egyformaságot. Magamat mindig más típusú edzéssel edzem és ez vezetődik át az edzettjeimre is. Egyébként imádják ezt, ÍGY csinálni…;) Emellett rettentően fontosnak tartom, hogy csak olyat csinálunk, amiben képzett vagyok, vizsgáztam belőle. A képzések a fejemben mint egy szoftver összeadódnak és ebből gyúrok gyakorlatokat. Ahogy én edzem magam, sokszor abból kapnak a tanulóim is.

V: Tudom, hogy folyamatosan képzed magad, ez számomra csodálatraméltó, még felsorolni is nehéz a képesítéseidet. Most épp természetgyógyásznak tanulsz. Miért szeretnél természetgyógyász lenni? 

P: Gyerekkorom óta vonz a temészetes gyógyítás, 16 éves korom óta nem eszem cukrot és rengeteg gyógymódot korán megtanultam, gyógyfüvek, eljárások, természetes alapanyagok használata, fogyasztása által. Ezt nyitott és modern édesanyámnak köszönhetem, ahogy a mozgás szeretetét is. Nyolc évesen már aerobic órákra jártam vele, a mai napig őrzök emlékképeket ebből az időszakból. Aztán a tíz év néptánc, meg a nyolc év röplabda. Az elmúlt bő két évben pedig az emésztőrendszer meggyógyítása került előtérbe és úgy éreztem, hogy ezzel feltenném az pontot az i-re. Nagyon jó tanáraim vannak és nagyon szeretem ezt a képzést is. Folyamatosan vadászom a képzéseket és megyek, mert egyre több az emésztőrendszeri beteg és hál’ Istennek egyre több a kutatás, valamint a képzés is. A tanulás iránti vágyam nem is fog alábbhagyni, folyamatosan járok szemináriumokra, konferenciákra, képzésekre, tanfolyamokra, oktatásokra, cikkeket és könyveket olvasok és hanganyagokat, riportokat hallgatok a témában. Imádom!

V: Az edzések és a tanulás mellett főzőiskolában is tanítasz, ez az ötlet hogyan jött?

P: A Schola Culina Főzőiskola hivatalos megnyitója 2020. február 5-én lesz, már az utolsó simításokat végezzük. A főzősuli ötlete onnan jött, hogy pont egy éve elkezdtem helyet keresni az akkor már fél éve menő Fermentációs workshopomnak, de Székesfehérváron (Petra ott lakik – a szerk.) egyáltalán nem találtam ilyen helyet. Férjem is nyitott és modern, így egy nap bedobtam neki a saját ötletet, és azonnal rábólintott. Ismer és tudja, hogy amit csinálok, azt szenvedélyből, maximális odaadással végzem. Elkezdtünk ötletelni, aztán helyet keresni, majd kivitelezni. Nem volt könnyű menet, de már a megnyitó előtt állunk. Két ága lesz a Főzősulinak, az egészséges vonal, amit én képviselek és a bulifőzés, amit egy vendéglátós kollegám, Gergő fog vinni. Ketten együtt teljeskörű szolgáltatást nyújtunk. Mindkettőre van igény szerencsére.

V: Milyen edzéseket tartasz és mi jellemzi a Te edzéseidet? 

Funkcionális edzőnek vallom magam, aki az egészséges mozgást tartja fókuszban. Olyan természetes mozgásmintákat fejlesztünk és erősítünk, amit a személyes, mindennapi életben nagyon jól lehet hasznosítani és persze korrigáljuk a civilizációs élet hátrányaiból születendő deformitásokat, gondolok itt például a sok ülés okazta szétcsúszó gerincre, medencére és hátra.

V: Mit javasolnál azoknak a nőknek, akik 40 felett szeretnének elkezdeni sportolni, merre induljanak, mire figyeljenek? 

Hiszem, hogy SOSEM késő elkezdeni… mondjuk később kicsit nehezebb, de megéri! Mindenképpen keressenek egy számukra hiteles edzőt, aki képviseli is, amit csinál és mond. Ennél fontosabb nincs. A másik a kitartás és a rendszeresség, mert ezek nélkül döcögős az egész.

V: Mi motivál, honnan meríted ezt a rengeteg energiát?

P: A motivációm a saját lendületem. Szeretném, ha mások is jobban vagy jól legyenek, fejlődjenek, gyógyuljanak. Ahogy én is. Ha én meg tudom csinálni, más is. Bárki! Az energiát sokfelől kapom. Edzésből, futásból, természetből, meditációból, böjtből, sok-sok természetes ételből. A férjem igazi háttér nekem, rajongásig szeret, mellettem áll, kiegészít, támogat. Rengeteg olyan tulajdonsága van, ami belőlem hiányzik… A fiam pedig már 21 éves és olyan motiváló látni, hogy ő is olyan kis színes paletta, mint én. Rajzol, zenél, grafikus lesz. Animációkat csinál, hívják zenélni, hívják festeni, csoda dolgok jönnek ki a kezei közül. Mellette pedig dolgozik, autót vezet, suliba jár, sőt akar menni tovább is, kész felnőtt. Mindhárman rettentő lendületesek vagyunk és sokszor itthon csak itt-ott, a kanyarban találkozunk.

V: Hogyan viseled az évek múlását? Nem titok, hogy Te is 40 felett vagy már. 

P: Kihívás, (nevet) 47 leszek nyáron. Röviden: egyre több munkával egyre kevesebb eredmény. Dehát innen szép nyerni! Na, de komolyan: ennyi odafigyeléssel 15 éve színpadon dobogós lehettem volna. Sokmindenre kell figyelni és következetesnek kell lenni, néha-néha elcsábulni. Kicsit bővebben! A főpilléreim: éhezz, fulladj, fázz, izzadj, fáradj. Ebben minden fontos benne van. De ez egy újabb cikk lenne…

V: Tudom, hogy pár éve abbahagytad a hajad festését és büszkén viseled az ősz tincseidet. Mit jelent ez számodra?

P: Igen. Egyszerűen úgy éreztem, nem szeretnék tovább máshogy kinézni, mint amilyen valójában vagyok. Voltak szituációk, sőt a mai napig vannak, de már megszoktam és a körülöttem lévők is. Így érzem jól magam, és mivel ez lerí rólam, elfogadják.

V: Hogy látod, a negyven feletti vendégeid milyen motivációkkal érkeznek hozzád és mennyire kitartóak?

P: Motiváció nem mindig van, inkább valamilyen kényszerhelyzet, pl. hízás, hormonváltozás, intolerancia kialakulása, náha újévi fogadalom. Kitartó az edzett csapatom, akik tűzön-vízen át követnek, jönnek, szeretnek. Akiknek túl erős vagy sok vagyok, lemorzsolódnak. De ezt el kell fogadni.

V: Van-e olyan vendéged, akinek különösen büszke vagy a sikerére?

P: Juj, nagyon sokféle edzettem van, mindegyiket szeretem! Van olyan, aki a jobb kezem, akire rábízhatok például egy egy hónapos csoportos edzés helyettesítést is. És minden sikerük az én sikerem is! Ez nagyon jól esik.

V: Milyen terveid vannak 2020-ra?

P: Huhúúúú, tele vagyok tervekkel! A legfontosabb idénre: befejezni a természetgyógyász sulit, sikerre vinni a Főzősulit, tartani a kockahasat, és mellette pihenni, utazni, aludni, olvasni, töltődni is…

V: Hol látod magadat 5 év múlva?

P: Hát szeretnék keleten élni valamelyik tengerparton…

Az interjúban felhasznált fotók Petra tulajdonában vannak.

———-

Kövess minket Facebookon és Instagramon!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj legfrisebb tartalmainkról!HozzászólásokHozzászólások bezárása

Szólj hozzá

project_fifty

Tudsz élni!

Iratkozz fel hírlevelünkre!