Skip to content Skip to footer

Menütervezés hétfőtől péntekig

Az egyik legnehezebb feladat most az otthoni létben, hogy folyamatosan főzni kell. Mindig mindenki éhes, napjában többször hangzik el a “Mikor eszünk?“, “Mi lesz az ebéd?“, “Mi lesz a vacsora?” kérdés. Ez e helyzet szerintem még azoknak sem könnyű, akik igazán szeretnek főzni. Nem tudom ki hogy van vele, engem nagyon meg tud zavarni a munkában, ha épp ebédidő környékén lendülnék bele egy feladatba, vagy pont akkor zajlik egy online videokonferencia, amin részt kell venni. Igazodni kell a csengetési rendhez is a digitális iskolában, kinek meddig van órája, mikor van lyukasóra, sikerül-e együtt leülni az asztalhoz? Egy korábbi bejegyzésben már adtam ötleteket heti menütervezés elkészítésére és most egy még konkrétabb tervet állítottam össze, a mi múlt heti hétköznapi menüsorunkat mutatom meg, bevásárlólistával és előkészítési tippekkel együtt. Ami ebben szerintem nagyon jó, hogy a hétvégi előkészítésnek köszönhetően egy ebédnek az elkészítési ideje minimálsra csökkenthető, így pont annyi időre szakadunk ki a munkából, amennyi jól is esik. Ennyit simán elidőzünk a munkahelyi konyhában vagy a menzán is ebédidőben.

Mit eszünk ezen a héten?!

  • Borsófőzelék baconös csirkenyárssal
  • Egyben sült karaj vegyes zöldségpürével
  • Chili con carne
  • Csirkés gombás rizottó
  • Húsgombóc paradicsomos spagettivel

Bevásárlólista | Menütervezés

  • 1 db csontos hosszúkaraj egyben, kb 1,5 kg
  • 1 db csirkemellfilé (rizottó)
  • 4 db csirkecombfilé (csirkenyárs)
  • 1,5 kg darált marha vagy sertéshús (chili con carne és húsgombóc)
  • szeletelt bacon
  • 4 db édesburgonya
  • 4-5 db sárgarépa
  • 2 db burgonya
  • 1 póréhagyma
  • 3 fej vöröshagyma
  • 2 fej lilahagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 0,5 kg gomba
  • 1 kg mirelit zöldborsó
  • 3 db aprított paradicsomkonzerv
  • 2 db babkonzerv, lehet vörösbab vagy vegyesen fehérbab is, akár olyan, aminek van chilis vagy paradicsomos szaftja
  • 50 dkg spagetti
  • parmezán sajt
  • zöldségleveskocka (ha lehet bio)
  • friss bazsalikom, petrezselyem
  • száraz fehérbor (rizottóhoz)
  • fűszerek (só, bors, majoranna, oregano, bazsalikom)

Lássuk az előkészületeket!

Vasárnap mindössze 2 óra alatt előkészültem az alábbiak szerint:

  1. Kétfelé osztottam a darált húst.
    – Az egyik felét sóztam, borsoztam és kisebb gombócokat formáztam, egy lapos dobozba tettem és ment a mélyhűtőbe.
    – A másik felét olívaolajon megpirítottam, mexikói fűszerkeverékkel ízesítettem, ez lesz az alapja a chili com carne-nak. Amikor kihűlt, műanyag dobozban a hűtőbe tettem.
  2. A csirkecombfilét apróbb darabokra vágtam (kb 2-3 cm-es darabok), fűszereztem csirkefűszerrel és műanyag dobozba téve ment a hűtőbe. (ezt célszerű másnap elkészíteni, mert nyersen tesszük el) Az elkészítés előtt majd baconnel felfűzve kerül a nyársra.
  3. A csirkemellet lilahagymával és fokhagymával, befűszerezve megpároltam egy teflonban. Amikor kihűlt, műanyag dobozban betettem a hűtőbe, ez lesz a csirkkés gombás rizottó csirkés összetevője.
  4. A karajt szójás, mustáros, flekken fűszeres páccal kentem be. Egy sütőtálba 2 db vöröshagymát és 4-5 gerezd fokhagymát dobtam nagyobb darabokban, zsiradékot tettem alá, ráültettem a karajt, aláöntöttem 2 dl sört és lefedve lassan, 130 fokon 3 órán át sütöttem.

    Ez az intenzív 2 óra a konyhában abban segít, hogy hétközben tényleg minimális lesz a főzésre fordított idő!

Nézzük sorban a napi feladatokat!
Hétfő – Zöldborsófőzelék baconös csirkenyárssal

A nyársakra felfűzöm a baconszeleteket felváltva a csirkecomb darabokkal. Sütőpapírral bélelt tepsin 180 fokos sütőben kb 20-25 perc alatt megsütöm.
Amíg sülnek a nyársak, elkészítem a borsófőzeléket:
1 evőkanál olvasztott vajon megfuttatok kb 60-70 dkg mélyhűtött zöldborsót. Amikor megpuhult, 1 evőkanál liszttel megszóróm (ez lehet teljeskiőrlésű liszt/zabliszt/rizsliszt) felöntöm annyi langyos tejjel vagy növényi tejjel, hogy pont ellepje a borsót és pár perc alatt folyamatosan kevergetve besűrítem. Nem lesz nagyon sűrű, így botmixerrel még összetöröm a borsó egy részét, ezáltal önmagát sűríti be a főzelék. Ízlés szerint sózom. És kész!

Kedd – Egyben sült karaj vegyes zöldségpürével

Az előre megsütött karajt a sütőtálban lefedve felmelegítem a sütőben. A zöldségpüréhez meghámozok és felkockázok 4 db édesburgonyát, 4 db sárgarépát, 2 db burgonyát, felkarikázok 1 szál póréhagymát és 4 gerezd fokhagymát. Egy teflonban 3 ek. extraszűz olívaolajon elkezdem párolni, sózom, borsozom. Aláöntök kevés vizet és fedő alatt puhára párolom. Amikor meguhult, pont úgy készítem el, mint a hagyományos burgonyapürét: ízlés szerinti mennyiségű vajjal és tejjel (vagy növényi tejjel) pürésítem. Őrölt szerecsendióval vagy mediterrán fűszerekkel (oregano, bazsalkom) ízesítem.

Szerda – Chili con carne

A chili con carnét ezen recept alapján készítem. Ha a hús előre meg van párolva, akkor maximum 20 perc alatt kész van, ez tényleg egy expressz gyors étel hétköznapra.

Csütörtök – Csirkés gombás rizottó

A rizottó recept itt található. Elég rohanós nap volt a csütörtök, így fotót is elfelejtettem készíteni.

Péntek – húsgombóc paradicsomos spagettivel

Az előkészített húsgombócokat reggel kiveszem a mélyhűtőből, ebédig pont kiolvad. Kétféleképpen lehet készíteni, sütőben vagy kevés olajon serpenyőben. Én most a sütős változatot választottam, mert ez kevesebb macerával jár. 180 fokos sütőben, sütőpapírral bélelt tepsin kb. 20 perc alatt megsül. Amíg a húsgombócok sülnek a sütőben, elkészül a paradicsomszósz és megfő a tészta is. A paradicsomszószhoz 3 gerezd aprított fokhagymát megfuttatok 1-2 ek. extraszűz olívaolajon, ráöntök 2 konzerv darabolt paradicsomot, sózom, borsozom, szárított bazsalkommal, oreganóval, petrezselyemmel ízesítem. Kb 15 percig főzöm, amíg a paradicsomdarabok szétfőnek és kicsit besűrűsödik a mártás. Amikor kész, belehelyezem a megsült húsgolyókat. Amíg fő a paradicsomszósz, egy másik lábosban megfőzöm az 50 dkg spagettit. Tálaláskor a tésztára kanalazom a paradicsomszószt és a húsgolyókat, megszórom reszelt parmezánnal és friss bazsalikomlevelekkel.

Fotó: ProjectFifty & Unsplash | Kevin McCutcheon

————–

Ha tetszett a bejegyzés, kövess minkt Facebookon és Instagramon is!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj legfrisebb tartalmainkról!

HozzászólásokHozzászólások bezárása

Szólj hozzá

project_fifty

Tudsz élni!

Iratkozz fel hírlevelünkre!