Skip to content Skip to footer

Sárgabarackos sajttorta csokoládéburokban

Hallottatok már a Segítsüti akcióról? A kezdeményezés 2009-ben indult gasztrobloggerek összefogásával, egy jótékonysági süteményárveréssel. Annyira sikeres volt az akció, hogy az árverések immár 10 éve, évente kétszer, tavasszal és ősszel is megrendezésre kerülnek. A gasztrobloggerek sütit sütnek, a támogatók pedig licitálnak a süteményekre. Az árverésből befolyt összeget minden alkalommal egy-egy gyermekek gyógyítását, fejlesztését, étkeztetését segítő civil szervezet vagy alapítvány kapja, általában tárgyi eszköz formájában. Az első években én is részt vettem az árveréseken mint gasztroblogger. Ez a sárgabarackos sajttorta recept a 2012 őszi árverés alanya volt.

sajttorta

Hozzávalók 10 személyre (22 cm kapcsos tortaformához)

A csokis kekszréteghez:

  • 28 dkg kakaós omlós keksz
  • 12 dkg 60%-os csokoládé
  • 5 dkg barna nádcukor
  • 10 dkg olvasztott vaj

A sajtkrémhez:

  • 50 dkg házi túrókrém
  • 25 dkg mascarpone
  • 3 tojás
  • 20dkg barna nádcukor
  • 1/2 tk. vaníliakivonat
  • 7 dkg házi sárgabaracklekvár

Elkészítés

  1. A csokoládéburokhoz egy késes robotgépben finomra darálom a kekszet, majd hozzáadom a csokoládét és a cukrot is és tovább darálom, amíg a csokoládé is finomra őrlődik. Beleöntöm az olvasztott vajat és egy kanállal simára keverem a masszát.
  2. A masszát a tortaformába borítom és a kanállal egyenletes vastagságúra nyomkodom úgy, hogy a tortaforma oldalára is jusson kb. 5 cm. magasan. Hűtőbe teszem, minimum 1 órára, hogy a vaj megszilárduljon és a massza kissé megkeményedjen.
  3. Sütés előtt a sütőt előmelegítem 160 fokra. Egy robotgéppel habosra keverem a házi krémtúrót, a mascarponét és a cukrot. Egyesével hozzáadom a tojásokat, végül a vaníliakivonatot is.
  4. A krém felét a tortaformába öntöm. A baracklekvár felét körben csíkokban rákanalazom, majd erre öntöm a krém másik felét. A maradék lekvárt a tetejére kanalazom és egy hurjkapálcikával 8-asokat rajzolok a krémbe, hogy a lekvár elkeveredjen és csinos csíkokat, alakzatokat formázzon a torta tetején.
  5. A tortát a sütőbe tolom és 50-60 perc alatt megsütöm. Akkor jó, amikor a közepe még remegős. Nyitott sütőajtónál hagyom kihűlni, majd éjszakára a hűtőbe teszem. Másnap lehet fogyasztani és 2-3 napig eláll.

A torta nagyon laktató és napokig eláll a hűtőben.

sajttorta

———-

Kövess minket Facebookon és Instagramon!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj legfrisebb tartalmainkról!



HozzászólásokHozzászólások bezárása

Szólj hozzá

project_fifty

Tudsz élni!

Iratkozz fel hírlevelünkre!