Skip to content Skip to footer

Te szoktál hálás lenni?

Az elmúlt években egyre többször érzem, hogy hálás vagyok valamiért. Rendkívül élesen tud felszínre törni és hosszantartó pozitív gondolatok kísérik. Elgondolkodtam rajta, ez vajon korral jár, hogy sokkal jobban értékelem mostanában mindazt, amit az élettől kaptam?  Vagy egyszerűen csak tudatosabban élek a jelenben, így jobban figyelek a belső hangokra is? Elkezdtem utánaolvasni a témának, és kiderült széles körben kutatott téma a hála.

Nem véletlen, hogy a hála érzete magával hozza bennem a pozitív gondolatokat. A legtöbb kutatás bebizonyította, hogy ha hálás vagyok az nem csak a gondolatokban jelenik meg, hanem több pozitív dolgot hoz még magával, mint például, hogy boldogabbnak érezzük magunkat, csökkenti a stressz-szintet, a depressziót és a szorongást.

Ha el tudunk jutni arra a szintre, hogy naponta adunk hálát valamiért az nem csak lelki, de fizikai síkon is pozitív hatással lehet ránk, például javíthatja az alvásminőséget.

A hálaadás és elismerés gyakorlása életkortól függetlenül mindenki számára alapvető képesség kellene, hogy legyen.
A hála segít optimistává válni és pozitívan tekinteni a világra. Gyakorlása lehetővé teszi, hogy megálljunk egy pillanatra és reflektáljunk valamire, amink már meg van az életben, ahelyett, hogy mindig többre vágynánk –  a következő elérendő célra, egy újabb ruhadarabra, új autóra vagy lakásfelújításra.

Hálát adni valamiért tulajdonképpen azt jelenti, hogy egyértelműen elismerjük és pozitívan értékeljük azt, amink van.

És milyen sokmindenünk van, csak sokszor észre sem vesszük vagy túlságosan természetesnek gondoljuk, hogy rendelkezünk vele!

Ha van kedved, vágj bele egy 30 napos “hála kihívásba” és megtapasztalod mennyi pozitív dolog van körülötted, amit már eddig is megkaptál az élettől.

te szoktál hálás lenni

30 napon keresztül minden nap írj le 3 dolgot, amiért hálás vagy. Minél pontosabban megfogalmazod, annál jobb. Például ne csak annyit írj, hogy “hálás vagyok a lányomért” helyette inkább írd, azt, hogy “hálás vagyok, amiért a lányom mindennap valami kedveset mond nekem”.
Ez a gyakorlat abban fog segíteni, hogy ki tudd fejezni az őszinte háládat azokért a dolgokért, amik a tieid, legyen szó magánéletről, munkáról, baráti kapcsolatokról vagy az élet egyéb területeiről.

Olyan sokszor állítjuk be magunkat áldozatként, akinek semmi jó nem adatik meg és azon puffogunk, hogy mennyi minden járna nekünk. Hát ezzel a gyakorlattal szépen helyre lehet billenteni a mérleg nyelvét.


Íme az én listám, amit az elmúlt két napban írtam.

Hálás vagyok:

  • a lányomnak, hogy őszinte velem
  • a fiamnak, hogy kimutatja a szeretét
  • a kollegáimnak, hogy mindig kapok tőlük pozitív visszajelzést
  • a kutyámnak, hogy általa újra felfedeztem a kirándulás örömét
  • hogy olyan helyen lakom, ahonnan pár perc alatt elérhetem a Duna-partot és reggel futással kezdhetem ott a napot
  • a kitartásomért, hogy rendszeresen sportolok

Te mikor szoktál hálás lenni? Nagyon kíváncsiak vagyunk rá, írj nekünk!

HozzászólásokHozzászólások bezárása

Szólj hozzá

project_fifty

Tudsz élni!

Iratkozz fel hírlevelünkre!